Как работи нощното виждане?


Дали по телевизията или във филмите, вероятно сте виждали шпиони или военни оборудвани със специални очила за виждане в тъмното. Ако се чудите дали те наистина работят или са просто неща от филмите, отговорът е категорично „Да, те наистина вършат работа!“ Най-добрите очила за нощно виждане може да ви помогнат да видите човек, стоящ на над приблизително 200 метра в облачна и безлунна нощ.

И така, как работят те? Това зависи от това какъв тип технология се използва. Има действително два вида технологии, които могат да бъдат използвани и двамата са много различни. Преди да обсъдим тези два вида технологии е важно да преговорим нещо за светлина. Знаете ли, че не всяка светлина се вижда от човешкото око? Светлината, която виждаме се нарича видима светлина – и е само част от цялостния електромагнитен спектър (всички видове светлина). Има и други видове светлина, като например инфрачервена и ултравиолетова светлина, които не могат да се видят с невъоръжено око.

Ако искате да виждате в тъмното има няколко начина.

Първият начин изисква определен тип технология, наречена подобряване на изображението. Това по същество означава, че оборудването взема светлината, която вече е там и я подобрява максимално. Дори и в най-тъмните условия, има малки късчета светлина. Част от тази светлина може да бъде инфрачервена светлина, която не се вижда с невъоръжено око. Очила за нощно виждане, използващи технологията за подобряване на изображението събират цялата налична светлина, включително и инфрачервена светлина, и я усилват хиляди пъти, така че лесно можете да видите какво се случва в тъмното.

Вторият начин e използване на технология, наречена термовизионна. Горещи обекти, включително човешки тела, излъчват топлина под формата на инфрачервена светлина. Очилата за нощно виждане, използващи термовизионна технологията улавя инфрачервената светлина идваща от отделената топлина от обекти в диапазона. По този начин, можете да видите изображение на това, което се случва в тъмното базирано на количеството топлина, което се генерира от различни обекти.

Вероятно също така сте забелязали, че първата технология винаги предава в зелена светлина. Това е умишлено. Когато е налице уловена светлина и бива усилена, тя се превръща в електронна информация, която трябва да бъде предадена на очите. По същество тази информация е безцветна. Защо снимките не са в черно и бяло тогава? Зелена светлина попада в центъра на видимия спектър, което означава, че очите ни са по-добри в разпознаване на малки промени в оттенъка или разликата в нюансите на зеленото, отколкото който и да е друг цвят, също така е доказано, че е по-лесно да се взираме в зелените изображения за по-дълги периоди от време, отколкото в други цветове.